Frågor & svar
Nyheter
Kvinna och man i somriga kläder gör en high five.

Gör din anställning till en succé – Naturvetarna guidar dig från examen till arbetsliv

Ditt första jobb efter examen är en milstolpe fylld med både förväntningar och nervositet. Naturvetarna hjälper dig med allt från jobbintervjuer till löneförhandlingar och säkerställer att du är väl förberedd inför dina första steg i arbetslivet.

Publicerad:

Som nyutexaminerad kan du stöta på en rad frågor: Hur förbereder jag mig för en jobbintervju? Vilken lön ska jag begära? Vad innebär en provanställning? Är ett anställningsavtal nödvändigt? Ska jag ansluta mig till a-kassan?

Mycket information hittar du på vår hemsida, men du kan också boka karriärrådgivning och ringa vår arbetsrättsliga rådgivning för frågor kring lön och arbetsvillkor.

 

Mer nytta och förmåner när du börjar jobba

Visst kan det kännas som ett stort kliv att gå från studentmedlem till yrkesverksam medlem då det tillkommer en avgift. Men som yrkesverksam medlem får du allt större nytta av ditt medlemskap och fler förmåner.

– Medlemskapet hos Naturvetarna erbjuder flera fördelar, däribland förhandlingsstyrka när det gäller löner och arbetsvillkor, juridiskt stöd vid arbetsrättsliga konflikter, och tillgång till professionell rådgivning kring karriärutveckling, säger Per Sjödin, förhandlingschef på Naturvetarna.

Som yrkesverksam medlem ingår dessa försäkringar:

  • Hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa kostnadsfritt under hela ditt medlemskap
  • Lönesatistik och rådgivning inför lönesamtal
  • Inkomstförsäkring
  • Mer tid med karriärrådgivare – du får en valfri karriärtjänst på en timmes samtal per kalenderår utan kostnad med karriärrådgivare

Som ny yrkesverksam medlem får du dessutom en livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring och trygghetskapitalförsäkring kostnadsfritt i tre månader. Efter det kan du välja om du vill teckna dessa elelr andra försäkringar till förmånligt medlemspris. Läs mer om försäkringarna här. 

Att vara med i facket ger inte bara en individuell trygghet genom stöd vid arbetsrättsliga frågor, utan stärker också den kollektiva förhandlingskraften. Genom att vara medlem bidrar man till en större sammanhållning och förbättrad möjlighet till att påverka arbetsvillkor och löner.

Dessutom är ditt medlemskap viktigt för att Naturvetarna ska växa och bli en kraft att räkna med i avtalsförhandlingar om förmånliga kollektivavtal för naturvetare.

 

Vad behöver jag göra när jag tar examen?

Uppdatera dina uppgifter på Mina sidor. Du kan byta sysselsättning från studerande till yrkesverksam, doktorand med anställning eller företagare m.m. Du bör även ange din arbetsgivare så vi har rätt uppgifter och bättre kan företräda dig på arbetsplatsen om det behövs. Skulle du inte ha ett jobb ännu kan du ansöka om reducerad avgift.

Din avgift kommer du ändras utifrån din sysselsättning. Du hittar alla medlemsavgifter här.

Du bör även gå med i a-kassan om du inte redan gjort det. Det är ett grundvillkor att vara med i akademikernas a-kassa för att ha rätt till inkomstförsäkringen som ingår i din medlemsavgift till Naturvetarna. Läs mer om Akademikernas a-kassa här. 

 

Lycka till med jobbet!

Ellinor Molin

webbredaktör

Johanna Rösth

projektledare webb