Frågor & svar
Nyheter
Bildcollage. Till vänster syns en porträttbild på Mathias Lamu och till höger är en temanbild med en man som river ett papper.

Facket stöttar när Novavax drar ner

När Novavax minskar sin personalstyrka har det lokala facket på företaget en nyckelroll. Uppdraget är att hitta bra lösningar för de som sägs upp och att skapa en god arbetsmiljö för de som är kvar.

Publicerad:

Under pandemin växte Novavax i Uppsala så det knakade. Bioteknikföretagets adjuvans, som förbättrar effekten av vaccin, var orsaken till det.

Men redan för ett år sedan såg man tecken på avmattning och gjorde sig av med konsulter. Men det räckte inte.

– I slutet av mars fick vi ett varsel om neddragningar av den fast anställda personalen, upp till 25 av 195 tjänster skulle bort, varav två är medlemmar i Naturvetarna. Nu jobbar vi för att hitta bra lösningar för dem, säger Mathias Lamu, facklig ordförande i Akademikerföreningen på Novavax.

 

Hjälper till att komma vidare

De bevakar att regelverken följs och att de uppsagda får rätt till a-kassa, inkomstförsäkring och stöd från Trygghetsrådet för att komma vidare i arbetslivet. Facket delar företagets uppfattning att kostymen behöver krympas för att stå starka i det långa loppet.

– Lika mycket handlar det om att skapa en bra arbetsmiljö för de som är kvar när personalstyrkan minskar med mer än 10 procent.

Hittills har processen gått så där. Ledningen har varit dålig på att dela viktiga underlag, som hur arbetsuppgifter ska fördelas när personalstyrkan minskar.

– Vi hade behövt bättre underlag i förhandlingarna med vd och hr här i Sverige. Men det ser lite olika ut på olika avdelningar, där vissa går i takt med facket, och andra inte. Till exempel har vi kommit överens om att lägga långsiktiga projekt på is och fokusera på produktionen.

 

Ökat intresse för facket

Nu vill företaget göra sig av med hr och köpa in den tjänsten.

– Vi på den fackliga sidan motsätter sig det, då besparingen blir marginell och att vi ser fördelar med att ha hr-funktionen inom företaget, säger Mathias Lamu, som har varit ordförande för Akademikerföreningen i ett år.

Han ser det som en viktig roll, där facket kan göra skillnad, både när det gäller att skapa bra villkor för medlemmarna och att kunna påverka företagets framtid.

– Intresset för facket ökar när det händer saker som påverkar medarbetarna. Vi har under senaste året ökat aktiviteten i styrelsen och har haft flera medlemsmöten där vi informerar om vad som är på gång.

 

 

Vem är Mathias Lamu?

Aktuell: Ordförande för Akademikerföreningen på Novavax i Uppsala.

Yrke: Senior analytisk kemist.

 

Vad gör Novavax i Uppsala?

Utvecklar och producerar adjuvans, som förbättrar effekten av vaccin.

På gång: Lovande vaccinkandidat som kombinerar covid och influensa. Malariavaccin med adjuvans från företaget i Uppsala.

Ägare: Amerikanskt bolag, som utvecklar och tillverkar vaccin där.

Palle Liljebäck

chefredaktör