Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

Erik får företag att gå före i den gröna omställningen

Företagaren Erik Huss hjälper företag att tjäna pengar på sitt hållbarhetsarbete. "Vill du bli rik på upplevelser och älskar frihet så är detta melodin", säger han.

Publicerad:

Det är snart åtta år sedan Erik Huss tog steget och startade eget. Innan dess hade han en trygg anställning i näringslivet. I botten är han geograf med glaciologi som specialitet, och en bakgrund som vetenskapskommunikatör.Erik.jpg

– Är du ute efter att tjäna mycket pengar ska du inte starta eget, men vill du bli rik på upplevelser och älskar frihet så är detta melodin, säger han övertygande.

Företagsidén är att hjälpa företag, organisationer och politiker med hållbar affärsutveckling på planetens villkor. Det är som ljuv musik för en miljövän.

– Jag ryggar inte för att vara obekväm och säga som det är till mina kunder. I ett första steg gör jag en analys av läget just nu och sedan ordinerar jag en diagnos, som syftar till att maximera affärsnyttan och minska klimatavtrycket.

Det innebär att han åker ut till företagen och utbildar personalen i miljö- och klimatfrågor.

– Det är viktigt att ingjuta hopp och inspirera till att våga gå före konkurrenterna, men också politiken som nu backar i den gröna omställningen.

Som den äventyrare Erik Huss är brukar han föreslå en kickoff i naturen för att bygga relationer och tillit. Utan den är det svårt att få med sig alla. Med siffror kan han visa hur ett företag blir mer hållbart tack vare olika åtgärder.

– Jag hjälper också till i kommunikationen, så att kunden inte går i fällan och blir beskylld för greenwashing.

Vad tar du betalt?

– En analys som tar runt en vecka kostar 18 000 kronor. Det är ungefär en tiondel av om företaget hade valt att göra en analys från ett större managementbolag. Här får kunden en diagnos och får en hållbarhetsmärkning som kallas Sustainability Sanity Check.

När det kommer till arvode per timme ligger det på 1 500 kronor.

– Jag har prövat mig fram och tänkt vad naturen och framtiden är värd. Jag har också sneglat på mina konkurrenter och vill kunna leva på mitt företag.

Vid sidan av analyserna håller han föredrag och workshops på samma tema för företag, organisationer och skolor. En höjdpunkt är de hållbarhetsveckor årskurs nio har i Uppsala.


Erik Huss om:
Bäst med att driva eget: Friheten slår allt, utan någon arbetsgivare eller känsliga medlemmar att ta hänsyn till i debatter.
Linkedin: Perfekt i marknadsföringen vid sidan av att hålla föredrag, som också ger nya uppdrag. Om Facebook är som ett fikarum är Linkedin som en konferens.
Pension: Har sparat till pension tidigare, men inte nu. Ett stort uppdrag på ingång möjliggör det.
Försäkring: Check på den för företaget.
Kompetensutveckling: Bra att följa ledande profiler på X, men se upp för trollen. Deltar ofta på seminarier inom forskning, näringsliv och EU.
Ekonomihantering: Lägger ut på byrå.
Företagsform: Aktiebolaget Husstainability AB.

Palle Liljebäck

chefredaktör