Frågor & svar
Nyheter

Dom i Arbetsdomstolen: anställningsavtalet ges ökat fokus

För första gången har nya LAS gällande uppsägning på grund av personliga skäl prövats i Arbetsdomstolen, AD. Fallet gäller en telefonsäljare som blev uppsagd för arbetsvägran och för att ha underpresterat.

Publicerad:

Enligt anställningsavtalet skulle säljaren göra 250 uppringningsförsök varje dag, vilket han inte gjorde. Efter några varningar blev han uppsagd och tog hjälp av sitt fackförbund, som menade att kraven var orimliga och att säljaren inte fått tillräckligt stöd för att klara jobbet. 

Men AD gick på arbetsgivarens linje och slog fast att det fanns sakliga skäl för uppsägning, bland annat med hänvisning till att arbetstagaren inte levt upp till kraven i anställningsavtalet. 

– Domen tydliggör hur den anställdes prestationer i relation till arbetsgivarens krav prövas enligt Trygghetsöverenskommelsen. Det har inte prövats tidigare. Framtida fall kommer att klargöra rättsläget ytterligare, säger Naturvetarnas chefsjurist, Sofia Söderberg. 

Hårdare krav på arbetstagare

Hon förklarar att ett syfte med förändringen av LAS, som följde av Trygghetsöverenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, var att förtydliga vad som är grund för uppsägning av personliga skäl så att det bättre går att förutse vad som utgör sakliga skäl. Men det har också skett ändringar som kan leda till hårdare krav på arbetstagare. 

– Tidigare kunde domstolen göra en bedömning utifrån en prognos om arbetstagaren i framtiden skulle kunna tänkas komma att åsidosätta sina skyldigheter i anställningen eller inte. Det gjordes också en avvägning mot arbetstagarens personliga intresse av att få behålla anställningen.

Kolla anställningsavtalet

Men så görs inte bedömningarna längre. Domen visar att anställningsavtalet får ett ökat fokus eftersom det avgörande är om den anställde på ett allvarligt sätt brutit mot det och om den anställde insett eller borde ha insett detta. 

– Därför finns det anledning att kolla anställningsavtalet noga inför ett nytt jobb så att det inte finns skrivningar om orimliga krav på prestation och andra villkor. Använd gärna våra mallar för anställningsavtal som finns på vår hemsida. 

Sofia Söderberg ger också rådet att kontakta Naturvetarna för att diskutera innehållet i anställningsavtalet. 

Svårt att leva upp till kraven

Den aktuella domen kom fram till att det var arbetsvägran att inte följa arbetsgivarens anvisningar även om frågan om bristande prestation också fanns med. Säljaren menade att det fanns skäl till att inte lyda arbetsgivaren, bland annat att för listorna med potentiella kunder innehöll telefonnummer som det inte gick att ringa på.  

Arbetsdomstolen konstaterade dock att eftersom säljaren lyckats med 250 uppringningsförsök tidigare och eftersom det fanns ett uttryckligt avtal om det så var det inte ett obefogat krav.

Fler perspektiv hade behövts

Sofia Söderberg hade gärna sett fler perspektiv i prövningen. Brist i att utföra en arbetsuppgift kan bero på yttre faktorer, som att uppgiften är omöjlig att utföra eller till och med brottslig, vilket kan vara fallet om en arbetstagare tvingas ringa många gånger till en och samma person. 

– Det hade också varit intressant om det i domen hade funnits en prövning av villkoret i anställningsavtalet, exempelvis genom att yrka jämkning. Det hade kunnat tillföra fler avtalsrättsliga perspektiv till domen. 

Palle Liljebäck

chefredaktör