Frågor & svar
Nyheter
Två män utrustade med hjälm och skyddsmask inspekterar vattnet vid byggarbetsplats.

"Det är svårt att få tag på miljöinspektörer”

Har du planer på att skola om dig? Då ska du utbilda dig till miljöskyddsinspektör. Det är ett bristyrke i dag och beräknas vara så även om fem år, enligt Naturvetarna.

Publicerad:

Det kan Emeli Magnusson, miljöskyddsinspektör i Landskrona kommun, intyga.

– Vi har svårt att rekrytera den kompetensen, vilket blev tydligt nu när fyraBild 2.jpg av åtta medarbetare fick barn samtidigt.

Hon förklarar att konkurrensen från privata konsultföretag har ökat, dit en kompetensflykt har skett.

– Det positiva är att lönerna har ökat även för oss som är kvar i kommunen. Jag trivs så bra på den här sidan så jag blir kvar, säger hon övertygande.

För Emeli Magnusson är det viktigt att lagen är lika för alla och att alla följer den. Hon vill också bidra till att göra miljön bättre nu och i framtiden.

Hon jobbar med tillsyn av industrier, men har också frågor om bland annat förorenade områden, dagvatten och deponier på sitt bord.

Samtidigt medger hon att jobbet tidvis kan vara tufft då det innebär att inspektera verksamheter, vilket i sig medför en kostnad för företaget.

– Man får vara beredd på att man i många fall inte är välkommen. Då får man påminna sig om att miljön är vår uppdragsgivare, säger hon och gläds över att hon har bra chefer som stöttar och tar tag i de problem som uppstår.

 

Vad kan man göra för att locka unga till att välja yrken där det råder brist på kompetens?

– Stockholms stad har ett samarbete med både Stockholms universitet och Södertörns högskola för att visa hur det är att arbeta som miljö- och hälsoskyddsinspektörer, som är efterfrågade båda nu och framåt. Inspektörer åker ut till studenterna som pluggar miljö och utveckling för att berätta om det praktiska arbetet. Det har varit väldigt uppskattat, säger Åsa Hoffmann, enhetschef på Stockholms stad.

Palle Liljebäck

chefredaktör