Frågor & svar
Nyheter
Rullator i korridor.

Äldreomsorgen sviker: Fyra av fem kommuner utan dietist

Över hälften av alla riskbedömningar inom äldreomsorgen visar på en risk för undernäring, ett allvarligt men vanligt problem när vi blir äldre. Trots att det finns effektiva åtgärder som kan sättas in saknar många kommuner idag fördjupad kompetens.

Publicerad:

Det faktum att bara var femte kommun i Sverige har en dietist inom äldreomsorgen speglar en oroande trend där antalet kommunanställda dietister har halverats det senaste årtiondet. Bristen på specialiserad nutritionskompetens ökar risken för att undernäring inte upptäcks.

– Äldre personer riskerar därmed att inte få adekvat nutritionsbehandling, det måste tas på allvar, säger Stina Engelheart, dietist Örebro kommun.

Det finns en gemensam syn i kommunerna om att maten är viktig men Stina understryker vikten av att öka tillgången till nutritionskompetens inom äldreomsorgen.

– Det handlar inte bara om att maten är god och ser trevlig ut, även om det ger goda förutsättningar. Det måste även finnas tillräcklig kompetens kring nutritionstillståndets komplexitet. Det finns bara fördelar med att kommunal äldreomsorg har tillgång till specialiserad kompetens.

 

Krävs insats från kommuner och regioner

En ökad medvetenhet och förståelse om nutritionens betydelse för hälsan bland alla yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården är avgörande för att förbättra situationen menar hon. Genom att lyfta fram nutritionsfrågan och öka den generella nutritionskompetensen kan man öka insikten om behovet av dietisters specialkompetens.

– För att möta behoven hos en åldrande befolkning krävs en samordnad insats från både kommuner och regioner för att säkerhetsställa att äldre personer får den omsorg och förutsättningar de behöver för att bibehålla sin hälsa och livskvalitet. Om nutritionsfrågan blir viktig och kompetensen ökar generellt, i alla yrkesgrupper, kommer man inse att man behöver tillgång till specialister. Det vill säga dietister. Det i sin tur skulle spetsa yrkesgruppens kompetens tror jag.

Vad många kanske inte vet är att matens betydelse för äldre inte bara är viktigt generellt utan att den också är särskilt viktig vid återhämtning och läkning efter sjukdom och skador.

– Äldre har små marginaler i kroppens funktioner både fysiskt, psykiskt och kognitivt. Vid en influensa till exempel krävs en större ansträngning för att återhämta sig och där är rätt förutsättningar oerhört viktig. Tillräckligt mycket och rätt mat kan bromsa funktionsförlusten och förbättra läkning och återhämtning, avslutar Stina.

 

Fler kommundietister behövs 

Naturvetarna anser att det behövs fler kommundietister för att våra äldre ska få en förbättrad livskvalitet och en bättre vård och omsorg. Det sparar både pengar och onödigt lidande.

– Behandling av undernäring kräver samarbete mellan dietist och andra professioner där alla kan bidra med sin specialistkompetens för bästa möjliga vård. Dietistens unika kunskap om nutritionsspecifika åtgärder är en nyckelkomponent, säger Frida Lawenius, förbundsdirektör på Naturvetarna. 

Är du inte redan medlem i Naturvetarna?

Bli medlem idag!

 

Du kan också gå med i vår professionsförening Dietisternas Riksförbund, DRF

Namn: Stina Engelheart
Bor: i Lindesberg
Utbildning: Dietistutbildning i Uppsala och forskarutbildning i Örebro med disputation 2021.
Arbetar: i Örebro kommun, inom område Vård och omsorg i Socialförvaltningen med utveckling och utbildning kring mat, måltider och nutrition. Hon är även ett stöd till chefer och medarbetare i dessa frågor. Har också ett tillfälligt uppdrag för hela Örebro län i att stödja implementeringen av Överenskommelse för nutritionsvårdprocessen i samverkan i Örebro län. Utöver det jobbar hon i ett forskningsprojekt, där hon ger kostbehandling till patienter som har IBS. Och är en av tre ledamöter i DRFs specialistbedömarnämnd.

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent