Frågor & svar
Nyheter
Carlos Rojas Carvajal, Sofia Söderberg, Emil Pettersson och Per Sjödin vid arbetsdomstolens byggnad.
Carlos Rojas Carvajal, Sofia Söderberg, Emil Pettersson och Per Sjödin.

Naturvetarna driver rätten att jobba som deltidsbrandman

Naturvetarna driver ett principiellt viktigt fall i Arbetsdomstolen, AD. Det handlar om en medlem som har fått avslag på att jobba som deltidsbrandman vid sidan av sitt ordinarie jobb i Malmö kommun. Det är ett brott mot kollektivavtalet, menar Naturvetarna som yrkar skadestånd till medlemmen och förbundet.

Publicerad:

När Carlos Rojas Carvajal ville göra en insats för lokalsamhället och bli deltidsbrandman sa hans arbetsgivare nej. Malmö stad menade att det skulle påverka hans ordinarie jobb som projektledare inom livsmedelsområdet.

Jag blev överraskad när kommunen på tidigt stadium sa att det förmodligen skulle komma ett avslag. Jag fick aldrig något beslut med motivering. Uppdraget skulle innebära att vara i jour klockan 17-06 en vecka varje månad. I normalfallet sker utryckningar en eller två gånger per vecka.

Brandstationen i den lilla byn Löberöd bygger på att boende i trakten vid sidan av sitt vanliga arbete är brandmän på deltid. Brandkåren ingår i Räddningstjänsten Syd som är ett samarbete mellan fem kommuner, bland annat Malmö kommun.

 

Ville få det prövat och kontaktade Naturvetarna

Men Carlos Rojas Carjaval nöjde sig inte med att inte få någon ordentlig förklaring från arbetsgivaren och ville få det prövat. Så han kontaktade Naturvetarna som beslutade att driva fallet.

– Det är principiellt betydelsefullt för våra medlemmar i ett läge där beredskapen blir allt viktigare i spåren av klimatförändringarna med fler bränder och översvämningar. Det handlar om samhällsnytta, säger Naturvetarnas förhandlingschef Per Sjödin.

Naturvetarnas bedömning är att Carlos Rojas Carjaval har en rimlig chans till framgång.

– Vi tar ansvar för att kollektivavtalen tillämpas som de ska. Vi menar att detta är ett kollektivavtalsbrott, då arbetsgivaren inte har gjort en ordentlig prövning av vår medlems möjlighet att vara deltidsbrandman, säger Naturvetarnas chefsjurist Sofia Söderberg.

 

Måste ske rättssäkert

De argumenten framförde Naturvetarna vid ett förberedande sammanträde i Arbetsdomstolen, AD, den 22 maj. Där fick båda parter lägga fram sina yrkanden och grunder i målet.

Arbetsgivaren har rätt att förbjuda bisysslor om det bedöms hindra det ordinarie arbetet.

– En sådan bedömning måste ske på ett rättssäkert sätt, och inte godtyckligt. Från vårt håll är det oklart hur kommunen har uppfyllt vad som krävs för att leva upp till kollektivavtalet, fortsätter Sofia Söderberg.

Hon tillägger att det i målet är relevant att det kan finnas skydd för att engagera sig i beredskapsorganisationen i sitt lokalsamhälle, enligt Europakonventionens rätt till privatliv.

Det som händer nu är att båda parter får tid på sig att lämna in skriftlig bevisning inför rättegången – huvudförhandlingen – som äger rum i AD den 3-4 december i år. Dom beräknas att meddelas före årsskiftet.

Palle Liljebäck

chefredaktör