Avvikande öppettider den 15-16 oktober, se Kontakta oss - Naturvetarna

Frågor & svar
Nyheter

”Naturvetares kompetens ska belönas”

Nu ligger vi i startgroparna för avtalsrörelsen inom privata sektorn. Läs mer om vilka frågor vi driver för dig i arbetet med att förbättra kollektivavtalen.

Publicerad:

Under hösten tar Naturvetarna fram våra yrkanden på de frågor vi vill förbättra i avtalen. Det är avtalen med IKEM och Gröna arbetsgivarna som Naturvetarna är med att förhandla om tillsammans med andra fackliga parter som exempelvis Sveriges Ingenjörer. Här är tre av våra prioriterade frågor i avtalsrörelsen 2025.

Naturvetenskaplig utbildning ska löna sig

Naturvetare har nyckelkompetenser som är viktiga för företagens utveckling och konkurrenskraft. Därför ska naturvetares kompetens och bidrag till verksamheten belönas, menar Naturvetarna.

– Det ser lovande ut i ett läge med lägre inflation, vilket ger möjligheter till reallönehöjningar. Men kom ihåg att lönerna är individuella och differentierade, där kompetens, ansvar och resultat ska speglas i lönekuvertet, säger Per Sjödin, förhandlingschef på Naturvetarna.Per_Sjodin_300px.jpg

Individuell lönesättning innebär att det ska löna sig att ta ansvar, och att ta sig an nya och komplexare arbetsuppgifter. Både centrala och lokala parterna behöver också fortsätta att arbeta för att utveckla löneavtalen och de lokala löneprocesserna.

 

Kompetensutveckling gynnar både anställda och arbetsgivare

Kompetensutveckling blir allt viktigare i ett samhälle som ständigt förändras och präglas av snabb teknikutveckling. Det är viktigt både för att individen ska vara anställningsbar, men också för företagens konkurrenskraft.

– Vi vill att arbetsgivarna tar ett större ansvar för kompetensutveckling och att tid för det öronmärks i avtalen. Det är till nytta för både arbetsgivare och medarbetare, och nödvändigt för att inte förlora i konkurrenskraft.

 

Ta ansvar för hållbarhetsarbetet ute på arbetsplatserna

Hållbar omställning är en kärnfråga för Naturvetarna och våra medlemmar. Vi anser att hållbarhetsarbetet bör drivas på flera nivåer i organisationen och att medarbetare bjuds in till att bidra. Därför har Naturvetarna tagit initiativ till en roll som klimatombud, som utbildas i hur verksamheter kan bli mer hållbara och klimatvänliga. Detta gynnar även arbetsgivarna, menar Naturvetarna.

För att verka som klimatombud behöver man först ett skriftligt ok från sin arbetsgivare på att detta får ske på arbetstid, och medarbetare och chef bestämmer sedan ambitionsnivån för uppdraget. (läs mer)

– Tanken är att klimatombudet blir ett stöd både för arbetsgivare och kollegor för att hela organisationen ska växla upp miljö- och klimatarbetet ute på arbetsplatserna. 

I slutet av året kommer Naturvetarnas yrkanden utväxlas med arbetsgivarparterna, och efter årsskiftet startar förhandlingarna.

Läs mer om Avtalsrörelsen här