Det var cancerforskaren Sofie Mohlin som fick flest poäng av både jury och publik i 2023-års upplaga av Forskar Grand Prix. ”Jätteroligt att vinna i ett så kvalificerat startfält”, säger hon spontant.
Hennes presentation följde skolboken, där hon tog avstamp i sig själv och sina barn som lyckligtvis är friska. Men så är det inte för alla barn. Problemet är att runt 350 barn föds med cancer varje år i Sverige. Det är ett enormt lidande som Sofie Mohlin vill råda bot på.
Med kycklingar som gosedjur på scen visade hon hur hon använder embryon från befruktade ägg.
– Genom att ändra på gener, antingen sätta in eller ta bort, kan vi undersöka vad som händer med embryots tillväxt och vilka förändringar som leder till cancer.
På så sätt kan behandlingar skräddarsys vilket ökar chanserna för överlevnaden och minskar oönskade biverkningar.
– Inget barn ska behöva dö i cancer, säger Sofie Mohlin.
Tvåa i tävlingen var Johanna Mayer, som är bördig från Tyskland, och forskar på alzheimers sjukdom vid Karolinska Institutet. Bronspengen tog indiern Kishore Vishvanathan vid SLU hem. Hans forskning handlar om att på naturlig väg dra nytta av cyanobakteriernas förmåga att fixera kväve. Med sofistikerad matchmaking kan kvävet med hjälp av fjädermossa komma träden till godo för att snabba på tillväxten.
Palle Liljebäck
chefredaktör