Att periodvis jobba mycket går att göra på ett hållbart sätt. Du som är ambitiös kan alltså fortsätta vara det. Att sänka kraven och inte vara sig själv är ett sämre alternativ, enligt high performance-coachen Sandra Furulund.
Har du också fått höra att du ska gå ner i varv och sänka ambitionsnivån för att inte bränna ut dig? Det brukar vara budskapet till dem som är drivna och jobbar lite för mycket.
Föreläsaren och författaren Sandra Furulund väljer en annan strategi och menar att man kan vara högpresterande och samtidigt vara hållbar. Hon tar avstamp i sig själv där hon under en period prioriterade annat än vad kroppen och hjärnan behöver för att må bra. Några år tidigare hade hon även drabbats av en personlig tragedi som bidrog till att hon blev sjuk.
– Jag kunde inte hantera mina känslor, hade svårt att sova och drack lite för mycket. Jag förstod att jag behövde göra en förändring i min livsstil. Jag började bland annat med yoga, tog promenader och reflekterade över mina värderingar. Jag lydde även rådet att sänka kraven och ambitionsnivån.
Men de sistnämnda råden hjälpte inte. Inombords mådde hon allt sämre.
– Att gå på lågvarv och inte vara engagerad passade mig dåligt. Jag slutade att vara mig själv och ställde mig själv frågan: vad behöver jag för att må bra?
Svaret blev att hon behöver vara engagerad och prestera på en nivå som passar henne.
Uppfyll grundkriterierna för välmående
Men är det möjligt att samtidigt vara hållbar?
– Ja, det är poängen i mitt budskap. Den tesen bekräftas i en studie vid High Performance Institute i USA. Det handlar om att stärka den fysiska, psykiska och emotionella hälsan. I det ligger att uppfylla grundkriterierna med bland annat sömn, hälsosam mat, stillhet, relationer och aktivitet.
Men det är lättare sagt än gjort. Hur gör jag?
– Hitta ett sammanhang där du jobbar för ett högre syfte än dig själv. Men lika viktigt är att kunna släppa jobbet när du är ledig och prioritera dina mänskliga grundbehov.
Är det vad som kallas för självledarskap?
– Ja det är en del av att leda sig själv.
Vad innebär det konkret?
– Du kan göra det på ett aktivt sätt och skapa strukturer för din arbetsdag, som att svara på mejl och vara tillgänglig under en viss tid på dagen. Alternativet att låta saker ske och reagera när de dyker upp är sämre.
Sandra menar att vi ska dra nytta av det vi vet om hjärnan. För den som är mest pigg och kreativ på morgonen bör avsätta tid för att jobba fokuserat under morgontimmarna och inte slösa bort tankekraft på att till exempel besvara mejl.
– Lägg också in återhämtning under arbetsdagen. Gå inte från ett möte till ett annat utan att pausa, vilket är lätt hänt med digitala möten. Ibland kan det räcka med att fylla på med vatten, prata med kollegor eller lyssna på en bra låt.
Att kolla i mobilen är alltså ingen bra idé?
– Nej, i alla fall inte att scrolla planlöst, vilket kan trigga i gång andra saker. Om du gör det ska det vara ett medvetet val.
Man kan inte alltid vara på topp
Ännu en fälla att gå i är strävan efter perfektion och att prestera på topp i alla lägen.
– Det är inte hållbart på sikt. Tänk i stället: jag gör mitt bästa utifrån tid, resurser och energi. Kan jag leverera detta och vara nöjd? Här gäller det att klargöra för sig själv när man ska vara nöjd.
Vilken roll har chefen?
– Chefen måste ha tid för att prata med medarbetarna om vad de behöver för att prestera och må bra. Att sänka kraven funkar sällan, det är bättre att erbjuda hjälp med att prioritera och coacha. Och glöm inte att chefen är en förebild, som själv ska vara hållbar och samtidigt göra ett bra jobb.
Sandra påminner om att stress i sig inte är farligt.
– Vi behöver ett visst mått av stress för att få energi och prestera. Men det får inte vara ett ständigt påslag, utan hjärnan och kroppen behöver vila. Gör ett medvetet val när du ska prestera på topp och inte, liksom när du behöver återhämtning.
Men om man närmar sig utbrändhet?
– Då är du i ett annat läge och behöver ännu mer återhämtning och sänka tempot. Avslappningsövningar kan fungera som ett sätt att sänka stressnivån, men mer än så behövs.
Sandras 4 tips
1. Fundera på vad som passar dig och vilka behov du har för att må bra och vara hållbar i arbetslivet.
2. Lägg in återhämtning under arbetsdagen och gör medvetna val, där mobilen kan få sättas på paus.
3. Sträva inte efter perfektion i alla lägen. Klargör för dig själv när du är nöjd med din arbetsinsats.
4. Som chef är det ofta bättre att erbjuda sina medarbetare hjälp med att prioritera i stället för att be dem sänka kraven.
Palle Liljebäck
chefredaktör