Frågor & svar
Nyheter

Naturvetarna studerade 5 miljoner jobbannonser: ”Som att dra undan ett skynke”

Sedan 2014 har STEM-relaterade arbetstillfällen i Sverige ökat med 196 procent - en takt mer än dubbelt så snabbt som för hela arbetsmarknaden.

Publicerad:

Den gröna omställningen tillsammans med digitaliseringen driver en ökad efterfrågan på STEM-kompetens (naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik) samtidigt som flertalet studier visar att arbetsgivare, både inom privat och offentlig sektor, upplever att det finns en kompetensbrist som hindrar dem att ställa om.

För att få en uppfattning om det ökade behovet av STEM-kompetenser har vi studerat 5 miljoner jobbannonser som publicerats mellan 2014-2022 med syftet att konkretisera hur våra yrkesverksamma och studerande medlemmar kan bli attraktiva. Resultatet blev en efterfrågan som ökat med 196 procent, mer än dubbelt så snabbt som hela arbetsmarknaden (89 procent).

Tobias Nilsson, statistiker på Naturvetarna, var med i framtagandet av annonserna där den första delen bestod av kartläggning av kompetenser som är viktiga inom grön omställning.

– Att jag, utöver min nationalekonomiska bakgrund, även har en bakgrund inom miljövetenskap underlättade kartläggningen enormt. När jag själv var nyexaminerad och sökte jobb stötte jag ofta på platsannonser där de sökte kandidater med kunskaper inom olika typer av hållbarhetsrapportering och miljökrav, säger han.

 

Heta yrken inom miljö

Studien uppgav att alla typer av roller som faller inom STEM är högt eftertraktade, men till exempel miljöingenjörer, miljö- och hälsoskyddsinspektörer och klimatstrateger är särskilt heta på arbetsmarknaden.

– Jobbar man inom miljöområdet skulle man kunna överväga att komplettera med en kurs inom livscykelanalys. Vill man arbeta som Sustainability Controller eller miljökoordinator kan det vara en god idé att vässa dina kunskaper inom CSRD, ett nytt EU-direktiv som kommer att omfatta betydligt fler organisationers transparens och rapportering kring organisationens miljömässiga och sociala ansvarstagande, tipsar Tobias Nilsson.

Fanns det några utmaningar med projektet?
– Det svåraste under framtagandet av annonserna var att hitta ett programmeringsverktyg som klarade av det enorma underlaget, säger Tobias Nilsson.

Och det roligaste?
– Att kompetensbrist traditionellt sett kartläggs med hjälp av enkäter och med den här analysen var det som att dra undan ett skynke!

efterfrågeutv-kompetens.jpg

Ellinor Löwenborg

webbredaktör