Nu står det klart – efter vår undersökning Naturvetarbarometern blir Länsstyrelsen den som attraherar flest med sitt hållbarhetsarbete. ”Vi är glada och stolta” säger Johanna Lindgren på Länsstyrelsen.
För andra året i rad har vi frågat våra medlemmar vad som gör en arbetsgivare attraktiv, men även klassat vilka företag och organisationer de helst vill arbeta hos. Nära 6 000 medlemmar och studenter har svarat och i topp hittar vi Länsstyrelsen.
– Vi är så glada och stolta för utmärkelsen! Säger Johanna Lindgren, miljödirektör på Länsstyrelsen.
Att Länsstyrelsen arbetar brett med naturfrågor är en stor bidragande faktor till att Naturvetarnas medlemmar utsett dem till Sveriges mest hållbara arbetsgivare. De leder arbetet både för ekologisk och social hållbarhet med fokus på hela miljöområdet där till exempel miljöprövning, tillsyn och skydd av värdefull natur ingår.
– Inom social hållbarhet driver vi brottsförebyggande arbete bland annat inom avfallsbrottslighet. där naturvetare är en stor del. Det är typiskt för arbete på Länsstyrelsen att man krokar arm och arbetar inom flera kompetensområden, säger Johanna Lindgren.
Letar rätt kompetenser inom miljö
Att arbeta överskridande gör att det finns utvecklingsmöjligheter, menar hon.
– Här har vi tryggt samspel i våra team där vi hjälper och stöttar så vi utvecklas och når resultat tillsammans. Som anställd på Länsstyrelsen arbetar du för en hållbar samhällsutveckling och är en del av ett större sammanhang, och vad du än arbetar med för tillfället så har du ett viktigt uppdrag.
För att locka en yngre målgrupp till Länsstyrelsen har de nyligen startat upp ett samarbete med Stockholms universitet som ett led att hitta rätt kompetenser inom miljö.
– Redan idag är arbetsmarknaden mycket god för naturvetare som till exempel miljöhandläggare och i framtiden behövs fler kopplat till grön omställning. Naturresurser är grunden till välfärd så vi måste se till att ha kunskapen om att använda dem på rätt sätt, säger Johanna Lindgren.
Ellinor Löwenborg
webbredaktör