Frågor & svar
Nyheter

Årets geolog hämtar värme från urberget

Årets Geolog är ett pris som delas ut av Geosektionen en gång om året. För att utses ska man vara en person som på ett positivt och förtjänstfullt sätt flyttat fram geologins position i samhället. I år gratulerar vi Thomas Eliasson.

Publicerad:

– Jätteroligt och hedrande att få den här utmärkelsen av Geosektionen inom Naturvetarna, säger Thomas Eliasson spontant.20230901_135156.jpg

Han brinner för att berätta om geologi och hur allt det vackra i naturen har bildats. Ett sådant exempel är de holmar i Kosterhavet som ligger längst ut i kustbandet.

– På Ursholmen kan man se intakta diabasgångar i urberget, som bildades för svindlande 1 400 miljoner år sedan. Lika fascinerande är det med berg som går i dagern efter att ha spolats rena av havet i takt med landhöjningen.

Om det och andra geologiska händelser har han spridit kunskap om för vanligt folk på guidningar och i radions Naturmorgon.

Thomas Eliasson har under sin långa karriär på Sveriges geologiska undersökning, SGU, också jobbat för samhällsnytta. I ett geotermiskt projekt på Chalmers testade han att ta ut värme från urberget genom att borra till 500 meters djup, där temperaturen ligger på runt 15 plusgrader.

– Det projektet föll av olika skäl, men kan bli intressant ig

20220924_143324 Valon.jpg

en i jakten på hållbar energi, säger han entusiastiskt.

Natursten på export

Han slår också ett slag för natursten och står i nära kontakt med producenterna av det hållbara materialet, som står sig väl i en livscykelanalys.

– Natursten av granit och gnejs är outslitligt och går att återanvända nära på hur många gånger som helst.

Han förklarar att det finns en bra marknad för råblock av natursten som går på export. Vid sidan av husfasader och husgrunder utnyttjas krossat berg till att bygga vägar.

Hur ska du spendera prissumman på 20 000 kronor?

– Som den hängivna fågelskådaren jag är ska jag köpa en ny kikare, säger Thomas Eliasson måttfullt.

Palle Liljebäck

chefredaktör