Frågor & svar
Nyheter

Tänk på det här när du har lönesamtal

Nu är det hög tid att prata lön med din arbetsgivare. Vi hjälper dig att ro samtalet i mål! Se även vår kortfilm med fem snabba tips inför lönesamtalet.

Publicerad:

Analysera din prestation

Lyft fram de prestationer du är mest nöjd med och förklara på vilket sätt dessa följer verksamhetens inriktning och mål. Om du uppfattas som kunnig och saklig är chansen större att din chef lyssnar på dig.

 

Sätt upp mål för din löneutveckling

Fundera över hur långt du kan nå i årets lönerevision och hur du vill att lönen ska utvecklas på längre sikt. Tänk också igenom vad du är beredd att kompromissa om - hur mycket du kan tänka dig att backa och varför.

 

Förbered argument för din framtida lön

Var tydlig med vilka resultat du uppnått och mål du har för din framtida lön, din kompetensutveckling och din karriärutveckling. Om du inte får den löneutveckling du förväntar dig måste du få en förklaring till det. Sätt upp ett lönemål i dialog med din chef och kom överens om vad du behöver göra för att nå dit. Det kan handla om att ta ett större ansvar eller anta nya utmaningar.

 

Prata om mer än lönehöjning

Om budgeten är stram kan andra värden, som extra semesterdagar diskuteras i lönesamtalet. Detsamma gäller andra förmåner som kompetensutveckling och kanske en mer flexibel arbetstid.

 

Se upp för fallgropar

  • Använd inte argument som att bolånen har ökat eller att sambon har blivit arbetslös.
  • Jämför dig inte med dina kollegor. Säg inte att du är bättre än någon annan som har högre lön än du.
  • Ställ inte ultimatum, till exempel att du säger upp dig om du inte får den lön du önskar - om du inte faktiskt menar det. 

 

Utvärera efteråt - gick lönesamtalet som förväntat?

Utvärdera hur samtalet gick för att finslipa och förbättra dig inför nästa gång det är dags för lönesamtal. Fundera på om du uppnådde ditt mål, om något gick fel och i så fall varför. Spara dina anteckningar till nästa förhandling.

 

Fått nytt jobb? Begär inte för låg lön

Lägg dig inte för lågt lönemässigt på ett nytt jobb. Det är främst när man byter jobb som man har chans att höja sin lön. En för låg lön kan vara svårt att rätta till i efterhand. Ta hellre i lite extra och ha en prutmån när du förhandlar lön på en ny tjänst. Kolla gärna vår lönestatistik i Saco lönesök för att hitta en nivå som är rimlig. Ta också hjälp av Naturvetarnas rådgivning.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Ellinor Löwenborg

webbredaktör

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Erik Aronsson

samhällspolitisk redaktör