Frågor & svar
Nyheter
Äldre kvinna sitter vid sin laptop.

Vässa din kompetens eller sadla om med nytt studiestöd

Den 1 oktober blir det möjligt att genom studier stärka sin kompetens utan att behöva avstå lön. Här visar vi vad som gäller och vad du ska göra för att få det nya studiestödet.

Publicerad: Uppdaterad:

 

Stärker din kompetens

Har du jobbat minst åtta år har du möjlighet att söka det nya studiestödet, som är ett resultat av den LAS-uppgörelse som gjordes mellan facken och Svenskt Näringsliv. Den har blivit lag och börjar gälla 1 oktober.

– Det här är en bra möjlighet för den som vill stärka sin kompetens på sitt nuvarande arbete eller som vill gå vidare och byta bransch, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

 

Så gör du för att få studiestödet

1. Du gör själv en bedömning av vilken utbildning som kan ökar dina chanser på arbetsmarknaden. När du har kommit fram till det pratar du med din chef och presenterar din idé.

2. Om arbetsgivaren är med på noterna går du vidare och skickar in en ansökan till CSN och förklarar på vilket sätt utbildningen ger nytta för dig. Beroende på inom vilken sektor du jobbar gör Trygghetsrådet eller någon av de andra omställningsorganisationerna en bedömning. Den processen sköter CSN, så du behöver inte bry dig om den.

3. Det slutliga beskedet fattas av CSN då staten står för grundplåten. Om du får ett positivt besked pratar du med din chef och ansöker om ledighet för studier.

 

Hur mycket kan jag få?

I botten ligger som mest 21 300 kronor i månaden från staten via CSN, motsvarande 80 procent av lönen upp till 25 000 kronor. Ovanpå det har arbetsgivare och fack förhandlat fram en komplettering som gör att anställda med löner upp till 68 000 kronor i månaden kan få 65–80 procent av hela sin lön. Man kan dessutom ta studielån upp till garanterat 80 procent av lönen.

 

Kan alla ta del av stödet?

Nej inte riktigt. Stödet riktas till dem som är mellan 27 och 62 år. Man ska ha jobbat i minst åtta år, varav minst 12 månader under de senaste två åren. Man måste också vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd.

 

Vilka utbildningar kan jag gå?

Alla utbildningar, med något undantag, som ger rätt till studiemedel ger också rätt till det här stödet. Det gäller studier på universitet, högskolor, yrkeshögskola, folkhögskola och komvux. Även studier som finansieras av en omställningsorganisation, som Trygghetsrådet eller Trygghetsstiftelsen, kan ge rätt till studiestöd. Tänk på att studierna måste pågå minst en vecka och max två år.

 

Var hittar jag mer information?

Läs mer hos den omställningsorganisation som du tillhör.

Privatanställda: Trygghetsrådet

Kommuner och regioner: Omställningsfonden 

Staten: Trygghetsstiftelsen

Palle Liljebäck

chefredaktör