Plötsligt dyker drömjobbet upp och du blir kallad på intervju. Då är det bra att vara förberedd på hur du bäst lyckas! Pelle Dohlwitz, karriärrådgivare på Verto konsult AB, delar med sig av sina bästa tips.
Hur gör jag för att få jobbet?
– Allt beror på den tjänst du söker och vem du är. Allt du lyfter i intervjun ska vara relevant för jobbet. Man kan aldrig veta vad som avgör om man får tjänsten, men du kan förbereda dig i god tid utifrån vad du vet och vad du vill, säger Pelle Dohlwitz.
Vad är viktigast att förmedla i en jobbintervju då?
– Jag skulle säga att man ska lyfta de kompetenser och beteenden som gör att du passar för jobbet. Berätta om en situation som du löst bra. Vad hände, vad gjorde du åt saken och vad blev resultatet? Koppla detta till jobbet du söker och träna på att berätta kortfattat inför intervjun. Till exempel, när jag var ny på jobbet slutade många seniora kollegor och jag fick ta stort ansvar. Jag löste det genom att ha möten varje vecka, sätta tydliga mål och följa upp dem kontinuerligt. Resultatet va att kunden va jättenöjd.
Ett annat tips är att fundera på vad arbetsgivaren kan ha för invändningar mot om man passar för rollen, och bemöta dessa direkt.
– Var djävulens advokat. Om du till exempel byter bransch och lämnar akademin för ett privat företag, så föregå frågan och förklara varför du tar det steget och vad du kan tillföra din nya arbetsgivare från den värld du kommer ifrån. Även om jobbet skulle innebära en flytt kan vara en fråga att bemöta innan den dyker upp.
Hur gör jag för att sticka ut när det är många andra kompetenta sökande?
– Att visa att du förstår arbetsgivarens situation och utmaningar kan vara ett sätt. Även så kallade transferkompetenser kan vara värt att lyfta. Det är sådant man lärt sig genom tidigare erfarenheter men inte utbildat sig inom, till exempel hur man hanterar ett uppköp av bolag eller förändringsprocesser, säger Pelle Dohlwitz.
Ta löneanspråket så sent som möjligt
Att prata löneanspråk kan ibland kännas jobbigt. Vad ska jag tänka på när det är dags att prata lön?
– Försök ta det så sent som möjligt i processen. Om de frågar vad du tjänar idag är det inget du måste dela. Tänk nytt företag, nya möjligheter, så sätt målet högt. Att fråga om löneanspråk är en del av arbetsgivares selektering, så om du ligger långt över deras tilltänkta lönespann kan det bli svårt, men min erfarenhet säger att arbetsgivare som anställer naturvetare verkligen vill ha deras kompetens så då finns möjligheter.
Ta hjälp av Naturvetarnas lönerådgivning och lönestatistik via Saco lönesök för att få vägledning i kring lönenivåer. Utöver lön finns även andra villkor som är värdefulla som man kan fråga om vid intervjun, till exempel kollektivavtal och pension, möjlighet till distansjobb, övertidsersättning, kompetensutveckling och semester.
Om jag inte går vidare i rekryteringsprocessen då, ska jag fråga varför?
– Arbetsgivaren vill egentligen inte ha den frågan, så jag skulle säga nej. Om man verkligen vill veta så tycker jag att man bör fråga om de kan tänka sig att ge feedback innan man skiljs åt.
Tips för att lyckas på jobbintervjun:
- Förbered dig genom att tänka på fem viktiga kompetenser som du tror kan hjälpa dig att få jobbet.
- Fråga gärna vad klädkoden är på jobbet. Det är bättre att vara överklädd än underklädd. Om man inte tillåter sneakers på ett jobb, då är det viktigt att inte ha det på intervjun.
- I en digital intervju ska du titta in i kameran och inte på skärmen. Det är svårt men du gör ett starkare intryck i intervjun. Sitt ostört och ha en bakgrund som är avskalad.
- Läs på om företaget på hemsidan eller i annonsen. Ställ frågor och visa att du har koll på deras frågor.
- Om du inte är nöjd med något du sagt i intervjun, fundera på varför efteråt och vad skulle du svara om frågan dyker upp igen?
Som medlem i Naturvetarna kan du boka en kostnadsfri karriärtjänst per kalenderår så som karriärsamtal, granskning av LinkedIn-profil, intervjuträning och cv-coachning med Verto Konsult AB. Läs mer om våra karriärtjänster och boka här!