Frågor & svar
Nyheter
Heidi Wiik och Nikita Zeiloth föreläser om personlig hållbarhet för Naturvetarnas medlemmar.

Så blir du personligt hållbar

Det flexibla arbetslivet skapar många möjligheter, men också utmaningar. Vi ger dig tipsen på hur du hittar balans och blir personligt hållbar.

Publicerad:

Att ha ett flexibelt arbetsliv är för många en win-win situation. Det blir lättare att få ihop livspusslet och samtidigt kunna jobba sina timmar, på den tid det passar bäst. Men att integrera jobb och det privata kan få konsekvenser.

– Det finns större risk att drabbas av ohälsa när man inte separerar jobb och det privata. I det långa loppet gynnar det din personliga hållbarhet att skapa gränser för jobbet, så det inte tar över även din tid för återhämtning, säger Heidi Wiik, ombudsman på Naturvetarna.

 

Skapa gränser mellan jobb och fritid

För den som känner att det börjar bli ohållbart att balansera jobb och fritid, är ett första steg att börja skapa gränser.

– Det kan vara att enkla saker som att schemalägga arbetstid och fritid tydligare, stänga av jobbtelefonen när du lämnat jobbet för dagen och ”parkera” tankar på jobb på en lista till nästa tillfälle då du har arbetstid, säger Nikita Zeiloth, föreläsare om personlig hållbarhet och digital innehållsproducent på Naturvetarna.

 

Återhämtning är A och O

En bra balans mellan jobb, fritid och sömn är viktigt för att vara personligt hållbar.

– Är man stressad är det lätt att kroppen börjar prioritera bort delar som sömn och fritid. Stress i sig är inte farligt i kortare perioder, men återhämtningen är avgörande och viktigt att prioritera så att du inte fortsätter vara stressad under en längre tid. På samma sätt som du laddar din mobil när batteriet börjar ta slut ska du ladda dig själv, säger Nikita.

Stress i längre perioder gör att hjärnan slutar fungera på ett bra sätt. Det är lätt att man fattar dåliga beslut och man skjuter på sådant som är viktigt. En vanlig konsekvens är kort stubin. Enkelt förklarat är stark stress att vi slutar ta hjälp av den tänkande delen av hjärnan och i stället börjar handla känslostyrt och på impuls.

– När jag mådde dåligt och hade varit stressad länge skällde jag ut stackars Agda 80 år på Ica för att hon inte förstod hur ett kösystem fungerade. Det är otroligt långt ifrån vem jag är som person och vad jag står för. Det för mig blev en tydlig varningssignal att nu har det gått för långt, säger Nikita.

 

Tips på hur du blir personligt hållbar:

  • Prioritera aktiviteter som är meningsfulla och ger dig energi.
  • Se dig själv som ett batteri, känn igen kroppens signaler och ladda när det tar slut.
  • Håll fokus på en sak i taget. Många bollar luften kanske inte är möjligt, ha inte dåligt samvete för det.
  • Schemalägg tid för att hantera oro. Tex 10 min oros tid per dag. Kommer du på något efter den tiden, parkera det till nästa oro-tillfälle.
  • Styr upp din tid. Boka inte upp hela helgdagar, utan testa att känna efter vad du vill göra i stunden. Även roliga saker kan leda till stress om du har för mycket inbokat.
  • Vistas i naturen, rör på dig (men hetsa inte till gymmet för ”att du måste”).
  • Ha roligt. Att le och skratta är positivt för hälsan, det sänker ditt blodtryck, boostar ditt immunförsvar och ökar din kreativitet.
  • Vänd på ”jag ska göra det imorgon” till ”jag ska leva dag”.
  • Sänk ribban till hanterbar nivå. Vad är hanterbart för just dig? Hemma och på jobbet.
  • Var snäll mot dig själv. Hade jag sagt så som jag säger till mig själv till en vän?

Mer tips får du i Naturvetarna guide för personlig hållbarhet.

 

Om personlig hållbarhet i Naturvetarpodden

I Naturvetarpodden kan du också lyssna på flera intressanta gäster som pratar om personlig hållbarhet:

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera