Frågor & svar
Nyheter

Låt våra behov styra på det nya flexkontoret

Lyft blicken från hur många dagar man ska vara på kontoret. Nu finns chansen att ta ut svängarna, testa och utvärdera hur det gick. Låt våra psykologiska behov styra hur det nya flexibla arbetslivet ska se ut, menar organisationskonsulten Brita Helleberg.

Publicerad:

Nu finns ett fönster för att skapa något nytt. Pandemin visade att det är möjligt att jobba hemma utan att tappa i effektivitet.

– Organisationer har gjort saker som man trodde skulle hända om tio till femton år. Vid gemensamma yttre hot, som coronaviruset innebar, blir vi kreativa och samarbetar för att hitta lösningar, säger Brita Helleberg, som är psykolog i botten.

Digitaliseringen har fått en skjuts och gör det enklare att bygga nätverk både globalt och inom organisationen. Flera sätt att kommunicera skapar transparens där medarbetarna blir synliga för varandra.

– Den stora frågan är hur vi gör nu. Att gå tillbaka till det som var innan blir svårt eftersom många har upplevt fördelarna av de nya sätten att arbeta på.

Tydliga spelregler och dialog viktigt för att lyckas

– Vinnarna blir de som vågar klargöra när man måste mötas fysiskt och när det duger att mejla eller ha digitala möten.  När vi ska vara kreativa och lösa problem är det bäst att träffas fysiskt, medan information lika bra kan mejlas.

Brita Helleberg menar att det nya arbetslivet med mer teknik ställer krav på att samverka för att hitta de bästa lösningarna. Förmågan att hantera relationer blir allt viktigare.

– När vi är personliga och visar mer av vår mänskliga sida får vi ett bättre arbetsklimat. Med psykologisk trygghet i teamet vågar man säga till när man inte förstår, be om hjälp och man lär sig av misslyckanden i stället för att dölja dem. Det leder i sin tur till att teamets prestation ökar, bland annat genom ökad innovationskraft.

Hur kommer man dit?

– Bygg en miljö för att alla ska bli den bästa versionen av sig själv, säger hon utan att låta klyschig och påminner om att vi har olika behov. Den som har småbarn har förmodligen helt andra önskemål om att vara på kontoret än den som är ny på jobbet och vill lära känna kollegor.

Hon menar att man måste ha en dialog om att hitta lösningar som fungerar för både individen och teamet.

– Testa och utvärdera. Kanske det visar sig att det är bättre att jobba hemma bara två dagar i veckan i stället för tre. Ta ut svängarna och dröm stort. Ena gången kanske man möts i en skogsdunge och nästa gång på en konferensanläggning.

För att inte fastna i antal dagar, hemma och på kontoret vill hon att vi lyfter blicken.

– Var nyfiken och lekfull, utforska vad som passar din organisation bäst. Ha en dialog om det och involvera alla.

Anpassa kontoret efter hur vi fungerar

Hon menar att kontoret måste anpassas till vår biologi och hur vår hjärna fungerar. Våra psykologiska behov vilar på tre ben: 

  • Autonomi, att känna att man har kontroll över sin arbetssituation.
  • Samhörighet, att tillhöra gruppen och vara respekterad.
  • Kompetens, att känna uppskattning för sina prestationer.

Ytterst handlar det om att må bra på jobbet för att kunna prestera, säger Brita Helleberg.

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera