Frågor & svar
Nyheter
Illustration strålning. Porträtt på Emely Kjellson Lindblom.

Emely utbildar framtidens sjukhusfysiker: ”Min passion”

Tänk dig att kärnvapen skulle användas i Sverige eller i vårt närområde, eller att strålning från ett kärnkraftverk skulle läcka ut.

Publicerad:

– I ett projekt jobbar våra forskare med beredskap för den typen av nukleära händelser. Det handlar om att kartlägga olika typer av strålning och fördelning av stråldoser, liksom hur individer påverkas av strålningen, säger Emely Kjellson Lindblom, forskare och universitetslektor på Stockholms universitet.

För att kunna ge rätt behandling måste man ha koll på stråldoserna. Det kan man få genom att mäta andelen skadade kromosomer i blodet, eftersom den joniserande strålningen kan orsaka dna-skador.

 

Hälften av all cancer behandlas med strålning

Strålning används också i diagnostiken av olika sjukdomar och i cancerbehandlingen. Runt hälften av all cancer behandlas med strålning och var tredje person drabbas någon gång i livet. Här har sjukhusfysikerna en nyckelroll på sjukhusen.

– Sjukhusfysikerna ser till att utrustningen fungerar och att ny teknik rullas ut i klinik, till nytta för patienterna. Nu är Artificiell intelligens, AI, på väg att bli ett viktigt verktyg i bildanalysen och i planering av behandlingen.

Emely Kjellsson Lindblom har rollen att utbilda framtidens sjukhusfysiker.
– Att undervisa om strålningsbiologi är min passion, säger hon entusiastiskt. Det känns bra att bidra till att vi får fler duktiga sjukhusfysiker, som kan räkna med en bra arbetsmarknad och få jobb direkt.

Utmaningen är att göra behandlingen så träffsäker som möjligt, där cancercellerna slås ut och samtidigt skona den friska vävnaden. Det är en del av hennes forskning.

Palle Liljebäck

chefredaktör