Frågor & svar
Nyheter

Varva ner och må bättre i vardagen

Stressen ökar i samhället och allt fler drabbas av mental utmattning. Men det finns hjälp att få. Naturvetarna erbjuder föreläsningar om personlig hållbarhet och metoder för att skapa balans i livet.

Publicerad:

Hur har vi hamnat här?

– Vi lever idag i ett samhälle som skapar stora utmaningar. Vår hjärna är kvar på savannen men vår kropp lever i digitaliseringens tid, säger Nikita Zeiloth, föreläsare om personlig hållbarhet på Naturvetarna.

Hon förklarar att den stress vi upplevde på savannen var livsnödvändig för vår överlevnad. Sprang vi inte ifrån ett lejon, eller skyddade oss från andra faror hade vi inte överlevt.

– I dag är det andra saker, som hämtning på förskolan, jobb, prestationskrav, sociala medier och annat som sätter i gång vårt stresspåslag. Utmaningen är att sortera alla intryck vi bombarderas med, där hjärnan behöver hjälp med att bryta mönster och tankar.

Återhämtning är nyckeln

Många känner igen signalerna av stress. Sömn, relationer, upplevelser och annat som ger energi sätts på undantag.

– Återhämtning är avgörande när man upplevt stress under en längre period. Även om vår hjärna säger tvärtom.

Ett annat symtom är att man är mer lättirriterad än annars och stressar upp sig för småsaker som att Agda 85 år inte lyckas slå in rätt kod och orsakar köer i mataffären. Själv står man och trampar i kön och känner hur stressnivån stiger.

– Det handlar om att din hjärna är inställd på felsökarmode. Saker som tidigare kanske inte irriterat dig, irriterar dig lätt nu.

Hur bryter jag mönstret?

– Ställ dig frågan vad som ger energi, och vad som tar energi? Ditt jobb kan vara energikrävande i perioder och därför är det jätteviktigt att du får in återhämtning och gör något helt annat.

Nikita tipsar om att se sig själv som ett batteri och ladda med ny energi när det är på väg att ta slut. Tänk om vi var lika duktiga på att ladda oss själv som vi gör när mobilbatteriet tar slut. Det handlar om att vi måste lära oss att lyssna och känna igen vår energinivå.


Vad gör du själv för att ladda batterierna?

– För mig handlar det mycket om att ta pauser i vardagen. Jag brukar ta en promenad i skogen eller sätta på en favoritlåt och fuldansa i köket. Allt för att fylla på mina depåer.

Hon poängterar att det handlar om dig och att du ska lära känna igen signalerna.

– Vad du behöver för att fylla på ditt batteri vet bara du. Är det träning, dans, skapande, skogen eller ett samtal med en vän? Men det är viktigt att du får in det i din vardag. Det spelar ingen roll vad det är, bara du gör det.

Här kan du läsa om den hjälp Naturvetarna erbjuder:

Personlig hållbarhet – Sustaina

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera