Frågor & svar
Nyheter
Nikita föreläser om psykisk hälsa och är ansvarig för våra studentmarknadsförare ute i landet.Foto: Omid Amin

Nikita tipsar – Klara årets fattigaste månad

Januari är sedan länge känt som årets fattigaste månad. Kanske spenderades det mer pengar än vanligt under ledigheten. Kanske en julklapp för mycket, en och annan kreditfaktura eller har hemarbetet gjort att du internet-shoppat en del?

Publicerad:

Under december får man som känt pengarna utbetalat tidigare vilket också gör att det är några dagar extra än vanligt till nästa bidrag eller lön. Hur gör man då för att klara av årets fattigaste månad?

 

1. Påverka din ekonomi

Jämför dina inkomster och utgifter. Hur mycket har du att leva på? Kolla över dina abonnemang på tex, Storytel, Netflix, HBO eller liknande. Behöver eller nyttjar du alla?

 

2. Undvik kredit och faktura

Försök att undvika att betala på faktura, vi brukar spendera mer pengar när det inte känns i plånboken med en gång.

 

3. REA nej tack

Vår hjärna är nästan som programmerade för att gilla bra klipp, dvs nedsatta varor och reor. Detta vet självklart butiker om, men trots det kan det vara svårt att motstå när törsten sätter in. Fundera då ett extra varv – "Behöver jag verkligen den här? Eller är det bara den röda etiketten som lockar mig nu?"

 

4. Ett miljövänligt kretslopp

Sifo Kantar gjorde nyligen en undersökning som visar att varje svensk i snitt har 38 oanvända saker hemma till ett värde av knappt 20 000 kr. Sociala medier är fullt med olika sidor där du kan sälja av sånt du inte behöver. Varför inte sälja presentkortet du fick av farmor som du vet att du aldrig kommer att utnyttja? Eller varför inte rensa ur hemma och sälja av saker på tradera?

 

5. Välj varor med kort datum

Matbutiker brukar ofta ha nedsatta priser på varor som snart går ut. Passa på att köpa dessa, laga olika maträtter och frys in.

 

6. Gör matlådor

Var uppfinningsrik och kreativ här. Ta vara på det som gömmer sig längst in i kylen och gör storkok. Att varje dag äta eller köpa lunch ute motsvarar minst 1500 kr/mån. På ett år har du sparat 18 000 kr.

 

7. Sluta med nikotinet

Visst januari månad är rätt grå som den är utöver "pengabristen" men varför inte passa på att spara in på kostnaden för cigaretter och snus? Slutar du nu sparar du inte bara in på onödiga utgifter denna månad utan även för resten av ditt liv. Ett liv som du lever längre eftersom du slutat med nikotinet.

 

8. Skippa sockret

Visst är det härligt med en läsk då och då, men tänkt vad du skulle spara om du istället valde vatten framför den där colan eller energidrycken? Hälsosamt både för dig och för plånboken.

 

9. Tips

Avslutningsvis vill jag tipsa om två sätt att spara pengar på när Coronan är över. Att förlänga förfesten och att anordna en knytis. Hur många gånger har man inte sagt ”Förfesten var så rolig, men det dog ut lite när vi drog till krogen." Varför inte förlänga förfesten och dansa hela natten i köket istället för att spendera pengar på dyra drinkar? Och varför inte ha en knytis med dina vänner där ni kan ha middagar utan att du behöver stå för hela kostnaden? Superbra och roliga sätt att spara pengar på - när samhället tillåter då förstås.
Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera