Frågor & svar
Nyheter

Hälsa hem vid 45

Redan vid fyllda 45 år har folk tappat stinget och fikar hellre än jobbar. Det menar Centerns ungdomsförbund som vill göra det lättare att säga upp äldre för att ge plats åt unga. Fel tänkt, skriver Palle Liljebäck i sin krönika.

Publicerad:

Passé vid 43 var titeln på ett seminarium som Saco anordnade i Almedalen sommaren innan pandemin. Man ville sätta fingret på svårigheterna för dem som passerat 40-sträcket att få jobb. Arbetsgivarna föredrar ofta unga med färsk kunskap och lagom mycket erfarenhet.

Så därför var det säkert fler än jag som satte kaffet i vrångstrupen på hemmakontoret en vårdag i maj. Centerns ungdomsförbund tänker tvärtom och vill göra det lättare för arbetsgivarna att sparka ut de mer erfarna för att få in unga och hungriga. Hennes poäng är att folk börjar tackla av redan vid fyllda 45 år. Britt Marie är den fiktiva personen som symboliserar den äldre arbetskraften. Hon dröjer sig kvar vid fikabordet och presterar inte mer än hon behöver, om ens det.

Inget kan vara mer fel i den analysen, som egentligen borde utmynna i att båda behövs. Tänk en arbetsplats med bara unga och entusiastiska medarbetare. Energinivån skulle säkert vara hög, men erfarenhet behövs också för att fatta de rätta besluten.

Å andra sidan har jag mött 70-åringar som är mer kreativa, nyfikna och flitiga än 30-åringar. Kanske Fredrik Reinfeldt tog fasta på det när han lite tillspetsat sa att dagens unga får räkna med att arbeta tills de blir 75, för att klara välfärden i takt med att befolkningen blir allt äldre.

Att i ett sådant läge trumma ut att 45-åringar mitt i karriären ska ge plats åt unga på arbetsmarknaden rimmar illa med den politiska viljan att fler ska jobba efter pension. För att inte tala om det kompetenstapp det skulle innebära.

Dessutom slår Centerns ungdomsförbund upp öppna dörrar nu när lagen om anställningsskydd håller på att reformeras av parterna. Tanken är att det ska bli lättare för arbetsgivarna att säga upp. I gengäld bakar man in en skyldighet för arbetsgivarna att kompetensutveckla sina medarbetare. Hur det ska se ut i detalj finslipar PTK, där Naturvetarna ingår, LO-förbunden IF Metall och Kommunal på tillsammans med Svenskt Näringsliv.

De arbetsplatser som fungerar bäst är som regel de som har en mix mellan unga nyexade och äldre mer erfarna. Därför blir det fel att ställa olika åldersgrupper mot varandra. Vi kompletterar varandra och skapar de bästa teamen. Ännu bättre blir det när båda könen är representerade, liksom att det finns en etnisk mångfald.

Britt Marie behövs på jobbet som 45-åring och är långt ifrån passé.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Fia 2021-06-07

Min gamla handledare sa en gång när jag var doktorand att man orkar "ge järnet" på jobbet i ca 10 år, men NÄR dessa 10 år inträffar beror väldigt mycket på den livssituation man befinner sig i. Så rätt han hade. Vi är många som orkat ge allt i ett decennium efter småbarnstiden, ja till och med efter 50! Andra gör det som unga innan småbarnstiden. Som sagt, det beror på. Min handledare syftade på forskningsinsats i sitt yttrande, men ack så sant det är för yrkesarbete generellt också.
Kommentera