Med kul och smarta lösningar har ekoingenjören Sven Wadman byggt ett resurssnålt hus att trivas i. Han har bland annat inspirerats av termiternas metod att reglera värmen i stacken.
Efter två månader i sitt nya hus känner Sven Wadman harmoni. Han har förverkligat drömmen att bygga ett hus i trä som är hållbart i minst femhundra år. Under så lång tid låser han in 60 ton koldioxid.
– För mig handlar det inte bara om miljö och klimat. Lika viktigt är att må bra. Annars hade jag kunnat bo i en jordhåla, säger ekoingenjören som till vardags jobbar som innovationsrådgivare på Mittuniversitetet.
Utbildningen till ekoingenjör och tiden som miljökonsult har han haft stor nytta av under hela processen, från att han satte designen och konstruktionen till färdigt hus. Ett spektakulärt hus med åtta kanter och panoramafönster i tre väderstreck. Rätt långt från bilden av Jämtland med fäbodar och faluröda stugor.
Är det här framtidens hus?
– Nej egentligen inte, det här vidgar fantasin och visar att man kan bygga annorlunda. Jag har lagt ut ritningarna på nätet och hoppas att folk anammar min teknik.
När jag ringer sitter Sven på den inglasade altanen och blickar ut över åkrar och Storsjön med fjällen som fond. Som så många andra jobbar han hemma nu i coronatider.
Vad driver dig?
– Omställningen till ett hållbart samhälle går för långsamt. Jag vill snabba på det hela och visa att det är möjligt. Nu står studenter från hela landet i kö för att komma hit på studiebesök. Det känns jätteroligt.
Tekniken är inte särskilt komplicerad, men Sven har satt ihop den i ett system som är genialt.
– Tack vare ett avtal med Jämtkraft kan jag kvitta överskottsel från solceller med den el jag behöver på vintern för att bland annat driva värmepump och ventilation. Runt 5 000 kilowattimmar per år måste jag köpa.
Termitstack gav idè
Ventilationen är inspirerad av termitstackar som gör att temperaturen håller 16 grader även när temperaturen kryper under nollan utomhus. En vedpanna behöver han komplettera med för att få mysvärme på den inglasade altanen.
I det 180 kvadratmeter stora huset finns ett växthus centralt med ljusinsläpp i taket. Citrusträd, olivträd och andra växter fungerar som luftrenare och bidrar till trivsel. Jorden fungerar som ett värmemagasin på vintern och kyler på sommaren.
Trä är inne
Sven som aldrig tidigare har ritat och byggt hus har slitit rätt hårt för att hålla tidplanen. Han har tagit hjälp av snickare och andra experter, men har också gjort mycket själv.
– Jag valde lite dyrare lösningar för kök och badrum. Höga räntor stressade mig, men nu känns det lugnt efter att jag har lyckats sälja sommarstugan och fått loss lite kapital. En dag i veckan har jag varit tjänstledig för att bygga på huset.
Finansieringen kommer från egen ficka och banklån.
– Jag är tacksam för det innovationsstöd och lån jag har fått från bland annat Almia och regionala företagsstöd för att utveckla framtidens hus.
Det blev så bra att SVT har varit där med stjärnarkitekten Gert Wingård som guide och expert.
– Det var det mest sedda programmet i hela serien. Trä är inne och detta är ett attraktivt livsrum med arkitektoniska kvaliteter säger han, inte utan stolthet i rösten.
Palle Liljebäck
chefredaktör
Kommentarer
Elba 2020-05-04
Snacka om innovation, detta visar verkligen att det är Naturvetarna som visar vägen till framtiden. Mycket bra gjort Sven!!!