Frågor & svar
Nyheter

Läge att rätta till skeva livslöner

De naturvetare som behövs mest i pandemin och i den gröna omställningen har en negativ livslön. Det visar Sacos färska rapport om livslöner. Med extrapengar från regeringen är det nu ett bra tillfälle att rätta till den skevheten, menar Naturvetarna.

Publicerad:

Att naturvetare gör hjälteinsatser i hälso- och sjukvården är särskilt påtagligt nu mitt i pandemin. Biomedicinska analytiker, biologer med fler har en nyckelroll i analyserna av både coronavirus och antikroppar. Utan deras provsvar skulle det vara omöjligt att stoppa smittspridningen. Läs mer.

I dagarna presenterade Saco en lista över livslöner för olika akademiska utbildningar. Den visar att biologer och biomedicinska analytiker ligger i botten.

Lönar sig inte

För dem lönar det sig inte att plugga vidare efter gymnasiet. Deras livslöner är lägre än för personer som har börjat jobba direkt efter gymnasiet.

– Det är inte acceptabelt och sänder en signal om att dessa yrken inte är viktiga. För att klara kompetensförsörjningen i framtidens hälso- och sjukvård måste lönerna höjas, säger Kristofer Jervinge, utredare på Naturvetarna.

Gyllene chans

Han menar att det nu är ett gyllene tillfälle att höja lönerna genom att använda de extrapengar som regeringen har gett till regionerna.

Biologer, liksom agronomer, geovetare och andra naturvetare, har viktiga roller i den gröna omställning som vi är mitt uppe i nu och som kommer att snabbas på. Även här har regeringen skjutit till extrapengar.

– För att klara den gröna omställningen behövs det både fler naturvetare och höjda löner. Vem vill utbilda sig till ett yrke som är en förlustaffär, säger Kristofer Jervinge retoriskt.

Klirr i kassan för matematiker

Det finns också ljusglimtar i Saco:s undersökning. Att satsa på en utbildning till matematiker eller datavetare ger klirr i kassan. En matematikers livslön är i genomsnitt 15 procent högre än för dem bara har naturvetenskaplig gymnasieutbildning. Motsvarande siffra för alla akademiker är 16 procent.

Biologen går back och har en livslön som är 4 procent lägre än den som bara har en gymnasieutbildning i bagaget. Motsvarande siffra för biomedicinsk analytiker är minus 10 procent.

 

Livslöner för några yrken:

I jämförelse med dem som bara har en gymnasieutbildning

Agronom och hortonom +2 procent
Biolog -4 procent
Biomedicinsk analytiker -10 procent
Datavetare +11 procent
Fysiker +3 procent
Geovetare 0 procent
Kemist 0 procent
Matematiker  +15 procent
Veterinär +7 procent

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Palle Liljebäck 2020-10-29

Tack för din fråga Maria. Visst är det som du skriver att snittet för alla akademiker är +16 procent. Läkarna drar upp snittet, då de ligger på +48 procent. Ekonomerna landar på +39 procent och civilingenjörerna på +30 procent. Även juristerna höjer snittet med sina +42 procent.

Maria Cedersmyg 2020-10-29

Vad menas med meningen "Motsvarande siffra för alla akademiker är 16 procent". Menar ni att snittet för alla akademiska yrken är 16%? Vilka yrken är det som höjer snittet? Ni anger två utbildningar som lönar sig särskilt bra, men ingen av dem ligger över 16%.

Ullrika Biomedicinsk analytiker 2020-10-27

Blir lite ledsen att läsa ovan/nedan att en nyexad Biomedicinsk analytiker skulle få 30.000 kr/mån! Inte i Västra Götaland iallafall! Max 25.000... (Jo jag ser att det är medianlön - men skevt att visa den när vissa har betydligt lägre - ger mycket fel blid...)

Catarina Hellmers Larsson 2020-10-20

Undrar samma som Marie oven: hur ser livslönen ut för dietister? Dietister är också en yrkesgrupp som har varit viktig under pandemin!

Catarina Hellmers Larsson 2020-10-20

Har samma fråga som Marie oven: hur ser livslönen ut för dietister? Dietister är också en grupp som har behövts mycket under pandemin!

Palle Liljebäck 2020-10-19

Hej Jenny, det här svaret fick jag från experten på Saco som räknar på livslöner: "Kan inte svara på frågan så som den är ställd. För både biologer och gymnasieutbildade varierar lönen mellan olika åldrar. En 50-åring tjänar mer än en 30-åring. Det vi kommit fram till är att, för en biolog, skulle alla livets löneutbetalningar behöva vara 8,2% högre än det genomsnitt för olika åldrar vi använt i beräkningarna och som baseras på lönestatistik för 2018."

Erik Hulander 2020-10-16

Bra artikel! Jag undrade också var dietister låg i jämförelsen och mejlade Palle. Vad förstår borde dietister ligga omkring -10%. Svar enligt nedan: "... medianlönen för en nyexad dietist är 29 000 kr/mån och för en nyexad BMA 30 000 kr/mån. Efter 10 år i yrket har såväl BMA som dietister 34 000 kr/mån i medianlön. Så med det sagt skulle jag nog säga att dietister och BMA troligtvis ligger nära varandra i livslöner, trots att det inte görs beräkningar på dietister av Saco. "

Jenny Lonnstad 2020-10-16

Vid vilken brytpunkt skulle livslönen bli högre för en biolog jämfört genomsnittsperson med bara gymnasieutbildning, vid vilken månadslön?

Marie Liljeblad 2020-10-16

Intressant hur ser livslönen ut för dietister?

Bo 2020-10-16

Det borde varit läge för länge sedan. Åtminstone sedan det nya pensionssystemet infördes. 48% av nuvarande lön i pension efter 35 år i landsting och kommun. Det är vad som väntar akademiker födda efter 53!
Kommentera