På Island råder det brist på arbetskraft. Den disputerade biologen Kerstin Wickström tog chansen när den dök upp och jobbar på distans som specialist på Islands läkemedelsmyndighet.
Efter 18 år på Läkemedelsverket i Sverige kände sig Kerstin Wickström redo för ett nytt jobb. Det messade hon till en isländska kollega som hon lärt känna i en arbetsgrupp i EU.
– Efter en halvtimme fick jag svar och blev erbjuden en motsvarande tjänst på den isländska läkemedelsmyndigheten. Då, för ett och halvt år sedan, var jag 58 år. Min erfarenhet visade sig vara gångbar, säger hon entusiastiskt.
Tre länder
Men hon är inte bosatt på Island, utan besöker önationen några gånger per termin. Däremellan blir det några hektiska dagar på den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, i Amsterdam. Den största delen av tiden jobbar hon på distans från hemstaden Uppsala.
Uppdraget i arbetsgruppen på EMA är att erbjuda rådgivning till läkemedelsbolag som utvecklar nya mediciner inför en ansökan om ett framtida godkännande i EU.
– Jag bedömer läkemedelsbolagens förslag till upplägg av de kliniska studierna. Det kan handla om allt från patientpopulation, val av jämförelsepreparat såsom ett annat läkemedel eller placebo, olika sätt att mäta effekten av läkemedlet och om monitorering av biverkningar.
Sedan tar det flera år innan ett nytt läkemedel kan godkännas av EU-kommissionen och får grönt ljus i alla medlemsländer.
Kan ögon
Kerstin Wickströms expertområde är ögon och ögonsjukdomar.
– Det har varit en fantastisk utveckling för behandlingar av ögonsjukdomar, där vissa läkemedel har gett förhöjd livskvalitet långt upp i åldrarna.
Nybildning av kärl i gula fläcken och ögonsjukdomar som är kopplade till diabetes är exempel på sjukdomar vars förlopp nu kan bromsas kraftigt.
Hon trivs bra med sin isländska arbetsgivare som tycker att det är viktigt att personalen mår bra.
– Det är raka beslutsvägar och islänningarna är inkluderande. Så länge man gör sitt jobb och lever upp till myndighetskraven råder en pragmatisk hållning. ”Säg till vad du behöver så fixar vi det”, sa generaldirektören när jag började.
Är i naturen
Med 60-70 anställda är myndigheten knappt en tiondel av sin svenska motsvarighet.
– Det mindre formatet bidrar till att det är lätt att umgås och träffa kollegor, gärna över en fika.
Hon har lärt sig några isländska fraser, bland annat via Google translate men arbetsspråket är engelska.
– Det är en trevlig stad med bra restauranger och inte minst gillar jag den karga naturen.
Lönerna än lite högre än i Sverige, men kursen varierar, vilket gör att inkomsten blir lite ojämn. Skatt betalar hon i Sverige.
Palle Liljebäck
chefredaktör