Musikern och tredjepristagaren Julia Derving har huvudet fullt med idéer. En av dem syftar till att hushålla med vatten. Med en enkel vattenräknare på kranen får man direkt besked om sin förbrukning.
- Jätteroligt och överraskande, säger Julia Derving, en av tre pristagare i ThinkTank 2030.
Med hennes idé kan vatten sparas, helt i linje med FN:s hållbarhetsmål. Genom att sätta en vattenräknare på kranen får man i realtid koll på sin egen vattenförbrukning.
- Tanken är att det ska var enkelt, utan att behöva ta fram en app eller förflytta sig. Vi använder mycket vatten i onödan, som när man borstar tänderna, diskar eller glömmer att stänga av kranen.
Sporre att spara
Det här skulle vara en sporre för alla att hushålla med vattnet och belöningen får man direkt.
- När dagens förbrukning är lägre än gårdagens känns det som en vinst, säger hon övertygande.
Ytterst handlar det om att ändra ett beteende.
Men kommer folk att köpa den lilla manicken som skruvas fast direkt på kranen?
- Jag tror det. Den är enkel att förstå och drivs av vattenflödet som registreras på displayen. Dessutom kommer den inte att kosta särskilt mycket.
Sårbara utan vatten
Att Julia ville hitta en lösning för att spara vatten var ingen slump.
- Det är ett livsviktigt livsmedel som vi inte klarar oss utan. Att vi är sårbara har kommit till uttryck de senaste somrarna med vattenbrist.
Lite oväntat pluggar hon till musiker på folkhögskola. Sång, gitarr och piano finns på hennes repertoar. Men naturvetenskap är ingen främmande värld.
- Jag har alltid idéer i mitt huvud, så när jag såg ThinkTank 2030 på Instagram tog jag chansen, men trodde inte att jag skulle gå så långt.
Hon har att brås på. Morfar var uppfinnare och själv har hon studerat neurokemi och jobbat med blodkomponenter.
ThinkTank 2030 finansieras med stöd från Sida genom Union to Union.
Palle Liljebäck
chefredaktör