Frågor & svar
Nyheter

Hur funkar det att jobba i annat nordiskt land?

Vad fungerar, och vad fungerar inte på den nordiska arbetsmarknaden? Det går man till botten med i en rapport från Naturvetarna. Här möter du några naturvetare som har tagit steget över gränsen.

Publicerad:
Hur väloljat är det nordiska samarbetet?

– Det finns ett tätt och bra samarbete mellan länderna. Norden var tidigt ute med passfrihet och fri rörlighet på arbetsmarknaden, säger Tobias Lundquist, utredare på Naturvetarna, som har hållit i trådarna för rapporten.

Ingen risk för någon brexit alltså?

– Nej, tvärtom har Nordiska ministerrådet en vision om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030.

Vad fungerar inte?

– De flesta hindren är glädjande nog borta. Men det kan fortfarande vara svårt med en del praktiska saker, särskilt om man har barn. För att få en förskoleplats behöver man oftast ha ett boende ordnat, och för att ha det behöver man ofta ett bankkonto i landet. För att få det underlättar det om man har ett nationellt personnummer som kan ta tid och som man behöver vara inflyttad för att få.

Hur löser man det?

– Det vore bra om fler saker gick att ordna från hemlandet innan flytten. En nordisk e-legitimation eller motsvarande skulle underlätta.

Kan alla professioner jobba var som helst?

– Ja i stort sett, men den som arbetar inom ett reglerat yrke som vård eller djursjukvård tar kontakt med relevant myndighet i det nya landet för att få sina kvalifikationer erkända. Finns det ett professionsförbund i landet så ta gärna kontakt med dem.

Var ska man betala skatt?

– Principen är att man betalar skatt i det land man arbetar. För gränspendlare kan andra regler gälla. Kontakta alltid båda ländernas skatteverk och försäkringskassor innan du flyttar.

Hur gör jag med a-kassan?

– Anställningsskyddet och det sociala skyddet skiljer sig åt mellan länderna vilket vi beskriver land för land i rapporten. Ta reda på vad som gäller innan du börjar arbeta, så att du inte hamnar utanför systemet. Kontakta alltid båda ländernas a-kassor innan du flyttar.

Kan jag lita på att inte förlora pension?

– Den pensionsrätt man tjänar in i ett land tar man med sig till ett annat. Däremot måste du själv vara vaksam på att arbetsgivaren betalar in tjänstepension.

Vilken lön ska jag begära?

– Det beror på. Norge och Danmark ligger generellt lite högre. Som medlem i Naturvetarna kan du kontakta Naturvetarnas systerorganisation och få lönestatistik och information om villkor. När du börjat arbeta där kan du bli gästmedlem utan kostnad.

Vad finns mer i rapporten?

– Du hittar en checklista med tips på arbetsgivare för naturvetare, nyttiga länkar och en genomgång av nordisk och europeisk lagstiftning.

Här kan du ladda ner rapporten

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera