Våga utmana dig själv och skicka in ett bidrag. Det är Daniel Nords budskap till studenter och doktorander som ruvar på en oförlöst idé. Han är en av fyra som sitter i juryn för Thinktank 2030.
Om Daniel Nord, ordförande för Naturvetarnas studentråd, inte hade suttit i juryn hade han själv varit med i tävlingen.
- Jättebra initiativ, säger han spontant. Jag är nyfiken på vilka idéer som kan komma fram. Spännande med den stora bredd som naturvetare representerar, allt från artificiell intelligens till trädgårdsodling och fårskötsel.
Tydligt råd
Daniel är själv student och blivande trädgårdsingenjör, sedan tidigare är han utbildad journalist. Han har ett tydligt råd till alla studenter och doktorander.
- Utmana dig själv och våga skicka in ett bidrag. Det är inte alltid man själv förstår storheten i sin egen idé.
Att vinna är en fjäder i hatten, och pengarna är en bonus. För honom är det viktigt att idéerna kan skalas upp och komma till nytta. Men de behöver inte heller vara så märkvärdiga.
- Ofta är det enkla det geniala och det behöver inte vara så pretentiöst att idén ska rädda världen. Våga skicka in, uppmanar han igen.
Hållbar odling
Inom sitt eget område trädgårdsodling ser han behovet av nya idéer för att utveckla odlingen och göra den mer hållbar.
- Växthusen behöver bli mer energieffektiva och växterna ska skyddas mot patogener och skadegörare, utan kemikalier. Till exempel finns det bakterier och insekter som skyddar växter - så kallad biologisk bekämpning.
På friland kan det vara svårare att rå på skadegörarna. Jordgubbar kräver till exempel ganska mycket kemikalier, även om användningen är behovsanpassad.
- Potatis är värstingen som använder runt en tredjedel av alla svampmedel som förbrukas i odlingen på friland. Bladmögel som leder till brunrött i knölen är ett gissel. Så där finns utmaningar.
Palle Liljebäck
chefredaktör