CSNs coronapolicy blottar den brutala byråkratin och vikten av att studenter kämpar för bättre trygghetssystem för alla, skriver Daniel Nord, ordförande för Naturvetarnas studentråd.
Om skolor väljer att stänga ned och upphöra med sin undervisning på grund av coronaviruset, något studenten själv inte har någon kontroll över, har CSN meddelat att studiemedlen kommer att strypas.
Vi är många studenter som oroas över CSN’s hårda linje. Det är orimligt i detta läge, då ingen vet var, när och hur länge skolor eventuellt stänger ned, stenhårt hålla fast vid “utan studier inga studiemedel”.
Det kan inte vara så att om ens studier upphör för att man själv är hemma sjuk på grund av coronaviruset får man fortsatt studiemedel, men om studierna upphör av smittspridning i skolan riskerar studenten att förlora hela sin inkomst.
CSN har såklart sina regler att luta sig mot, men vad har studenterna att luta sig mot?
Hur är det tänkt att Sveriges studenter ska klara av att betala hyran när vi lever utan marginaler, studiemedel till studiemedel? Vissa kommer inte kunna göra en enkel övergång till distansstudier om deras skola stänger ned.
En månad utan inkomst och du är luspank. I en situation med delar av samhället i karantän och en ekonomisk nedgång där företag varslar personal är det svårt att se en smidig övergång till en anställning.
Två månader, i brist på A-kassa, och du måste vända dig till socialtjänsten för försörjningsstöd. Något du kan få först när allt ditt sparande är använt, då även privat pensionssparande, och dina tillgångar, vilket betyder allt från att sälja bil och bostadsrätt om man nu råkar ha det.
Lidandet för den enskilde skulle vara betydande, för att inte tala om vilka samhällsekonomiska konsekvenser det kan få då risken att folk fastnar i en lånekarussell och djupare skuldsättning.
Samtidigt måste vi erkänna att CSN’s linje för coronaviruset bara är resultatet av de regler som styr myndighetens beslut över vår försörjning på daglig basis. Vad hade vi förväntat oss egentligen?
Uttalandet gör det bara enklare att se den stelbenta struktur som vi måste stångas med under hela vår studietid. Där även små missar i universitetens rapportering av kursregistreringar och poäng snabbt kan få stora ekonomiska konsekvenser.
Den överhängande risken att hela tiden förlora sitt studiemedel är en stor källa till oro hos många studenter. Det innebär i praktiken att CSN måste ses som ett arbetsmiljöproblem, men allt ligger såklart inte på CSN’s bord.
Oron orsakas även av den uppenbara bristen på ett fungerande skyddsnät i dagens Sverige. Det drabbar inte bara studenter utan alla, oavsett om du gig-jobbar eller sitter fastklämd mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. När mattan rycks undan från en, är fallhöjden i dag oroande hög.
Vi vet fortfarande inte vad som kommer hända, men CSN’s coronalinje är oacceptabel och måste ändras. Är du hemma sjuk har du rätt till studiemedel, stänger skolan ned ska du också ha rätt till studiemedel.
Naturvetarnas studentråd hoppas på bred uppslutning från alla som företräder studenters intressen i den här frågan.
Oavsett om CSN håller fast vid sin linje eller inte, visar deras uttalande att vi studenter måste ta en betydligt mer offensiv ställning mot myndigheten och hur den styrs i dag.
Samtidigt har studenter en skyldighet att vara solidariska med alla som drabbas av coronavirusets ekonomiska effekter. Därför måste vi också tydligare kämpa för ett fungerande skyddsnät som fångar upp alla.
Text: Daniel Nord,
ordförande för Naturvetarnas studentråd
Denna debattartikeln publicerades på Dagens Arena den 13 mars.
Nytt från CSN 2020-03-23
Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger på grund av coronaviruset. Det finns även trygghetsregler för dig som betalar tillbaka på dina studielån, ifall din ekonomi påverkas och du får svårt att betala.
Läs mer på https://www.csn.se/om-csn/aktuellt/nyhetsflode/2020-03-23-med-anledning-av-coronaviruset.html