
Första söndagen i september är det Svampens dag! Packa svampkorgen och dra ut i skogen – ta med barnen som får en lustfylld ingång till naturvetenskapens värld.
Biologens bästa tips
Mineraler och antioxidanter
Svamp är fattig på energi, men rik på fibrer, antioxidanter, B- och D-vitamin och mineraler. Järn, mangan, selen och kalcium är några av dem.
Se upp för giftiga svampar
Få blir förgiftade av svamp, men när det händer får det stor uppmärksamhet. Vart femte år avlider en person av svampförgiftning. En tumregel är att svampar som är vita på både hattens ovansida och undersida är giftiga. Samma regel gäller för bruna svampar. Är du osäker gå in på Giftinformationscentralen.
Låt murklan stå
Den delikata stenmurklan avråder många experter från att äta, särskilt om det gäller en familjemiddag med barn. Gifterna kokas alltså inte bort helt vid kokning, som följs av torkning.
Höjd status
Svampens naturvetenskapliga status har ökat och är en viktig indikatorart i gammelskog och på ängsmarker. Tickor och skinnsvampar, som trivs på död ved, kan berätta en del om historien och inventeras regelmässigt inför en skogsavverkning. De är dock inte ätliga.
5 i topp för nybörjaren
- Karl-Johan
- Kantarell, både den gula och trattkantarellen
- Svart trumpetsvamp
- Blek taggsvamp
- Smörsopp
Så hanterar du svampen
- Förvara svampen i korg eller papperspåse. Borsta rent i stället för att skölja den.
- Koka den hastigt innan du fryser in den i sitt eget spad.
- Torkade eller frysta svampar ger god smak i grytor och såser.
- Konserverad svamp är ett gott och hållbart alternativ till att frysa eller torka svampen.

Palle Liljebäck
chefredaktör