Att det finns många roliga jobb för naturvetare, är ett skäl till att Ivar de la Cruz uppmuntrar sina barn att bli naturvetare. Utmaningen är att få barnen att inse det.
För kemisten Ivar de la Cruz finns det många skäl att inspirera unga att bli naturvetare. Han har själv en bonusdotter som pluggar miljövetenskap och sitter med i Naturvetarnas styrelse.
– En naturvetenskaplig utbildning leder till många roliga jobb, som ungdomar inte alltid ser. Om de kände till möjligheterna tror jag att fler skulle välja att bli naturvetare.
Den tidigare ordföranden för Naturvetarna menar att skolan har ett ansvar för att ge en bild av den framtid som väntar naturvetare.
– Ännu ett skäl är att samhället behöver naturvetare, gärna i kombination med andra kompetenser. Besluten blir bättre när de grundas på vetenskap, och inte på tyckande.
Arter dör ut
Han menar att många av de utmaningar som världen står inför har naturvetenskapliga lösningar.
– Vad händer till exempel när skogen huggs ner och arter dör ut? Att hitta nya läkemedel och behandlingar mot cancer och andra sjukdomar är fler utmaningar, liksom den ökande antibiotikaresistensen i världen.
I sitt eget företag Science4NXG väcker Ivar de la Cruz barns intresse för naturvetenskap. När Naturvetaren ringer är han på språng till sin experimentverkstad hemma i Skarpnäck där barn får pröva på att forska, bygga och testa. Inför sommaren planeras det för dagkollo med fokus på biologi.
– Den typen av aktiviteter kan alla föräldrar göra med sina barn. Och varför inte erbjuda förskolan eller fritids att man som förälder kommer dit och gör lekfulla experiment, kopplat till kemi, fysik och biologi. Det behövs fler vuxna i skolan.
Han tipsar också om att ta med sitt barn till Tom Tits, Vetenskapens hus, Teknikens hus och andra verksamheter som låter barnen leka naturvetenskap.
Övervinn matterädsla
"Inte kan jag, som har så svårt för matematik, bli naturvetare", är en vanlig kommentar.
Hur övervinner man matterädsla?
– Utgå från verkligheten och visa att matematik är ett verktyg för att lösa problem och räkna ut saker. När man inser nyttan och är motiverad går det så mycket bättre.
Sedan gäller det att träna och vara uthållig, liksom att kunna koncentrera sig.
– Då kommer belöningen. Klarar man ett tal så infinner sig en tillfredsställelse. En tjusning med matematik är logiken och att svaret är rätt eller fel. Några mellanting existerar inte.
Är lönen en drivkraft för att bli naturvetare?
Inte alltid men för vissa yrken är det höga löner till exempel matematiker, statistiker och datavetare. Men för de flesta yrken handlar det om passion, att gilla det man gör.
Däremot tycker han att lönerna borde vara högre sett till den nytta naturvetare gör i samhället.
– Det är bland annat därför Naturvetarna behövs, säger den blivande läraren övertygande.
Palle Liljebäck
chefredaktör