Frågor & svar
Nyheter

Hitta din strategi för mejlen på semestern

Uppkopplad eller bortkopplad på semestern? är frågan. Vissa vill ha koll, medan andra föredrar att släppa jobbet helt. Så länge du får den viktiga återhämtningen kan båda strategierna fungera, enligt psykologiprofessorn.

Publicerad:

Vilken typ är du på semestern? Den som vill ha koll och går in och läser mejl med jämna mellanrum? Eller är du helt bortkopplad och tar allt när du kommer tillbaka?

– Vi är olika och har olika strategier för att hantera mejlboxen och arbetet när vi är lediga, säger Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Hon förklarar att vissa mår bättre av att logga in då och då för att minska stressen.
– Alternativet att älta saker och undra om några viktiga mejl har kommit kan vara sämre, så länge du själv, eller någon annan blir lidande, eller att man ställer in en resa för att inte missa några mejl.

Det är sällan något är superakut mitt i sommaren. "Då kanske det är bättre att ringa 112", säger hon tillspetsat.
– Om du ändå läser mejl är ett tips att besvara dem i så liten utsträckning som möjligt. Annars uppmuntrar man till dialog, och sedan är mejlväxlingen i full gång.

Lust kan styra

Det finns de som kollar sin inbox för att de är nyfikna och blir stimulerade.
– Så länge det är luststyrt kan det vara mindre av ett problem, om det som sagt var inte går ut över andra. Det viktiga är att kommunicera till kollegor och andra vad som fungerar för dig.

Men lite arbete på semestern kan väl inte skada?
– Jo, kom ihåg att arbetsgivaren vill ha pigga och utvilade medarbetare. Kommer du tillbaka utan den viktiga återhämtningen finns risken att du inte gör ett lika bra jobb som du annars hade gjort.

Semestern har ännu ett syfte.
– Vi kliver ur de vanliga rutinerna och byter perspektiv. Vi får nya upplevelser och kan se saker i nytt ljus genom att träffa nya människor, vara ute i naturen, gå på museum och annat som vi inte hinner med annars.

Det menar hon stimulerar kreativiteten, vilket gynnar arbetsgivaren.

Rensa undan

Ännu ett tips från Petra Lindfors är att förbereda sig inför semester.
– Sätt dig en förmiddag och rensa undan och sortera. Ställ in autosvar och prata med dina kollegor om du är tillgänglig eller inte under semestern. Vid behov ser du till att någon annan kliver in i ditt ställe.

Hon föreslår också att man kan skriva en lista på saker som ska göras när man är tillbaka. Det är ett sätt att slippa stressen. För att inte glömma bort lösenord kan det vara en idé att skriva upp dem och förvara dem på en säker plats.

Hur gör jag för att slippa ångesten över att semestern är slut?
– Börja hellre jobba en onsdag än en måndag så att veckan blir kort. Räkna med att mjukstarta och acceptera lite tröghet. De första dagarna kan handla om att uppdatera projekten och kolla att göra-listan du gjorde innan ledigheten.

Att spara några semesterdagar till långhelger under hösten är ännu en rekommendation.
– Alla behöver vi något att se fram emot och få små glädjefyllda avbrott i vardagen, säger Petra Lindfors.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

ej riktigt ledig 2019-06-13

Jobbar på myndighet med instruktionen: Sätt ett automatiskt svarsmeddelande på din e-post och se till så att någon annan har behörighet att titta till din inkorg om du inte gör det. Det räcker inte att man har ett automatiskt svarsmeddelande och vidarebefordrar mailet, det ska också stå i det automatiska svarsmeddelandet vem det är som hanterar mailet i stället. Detta för att underlätta för den personen att veta vem hen kan vända sig till t ex per telefon. Lättare att kolla mailen än att göra allt detta.
Kommentera