Fråga en naturvetare: Vilken är den säkraste väderappen och varför visar väderappar olika? Den ena appen visar på stora regnmängder för nästa dag och den andra på uppehåll. Varför ger väderapparna så olika prognoser och vilken ska man egentligen lita på?
Vilken väderprognos är mest tillförlitlig?
Väderprognoser konsumeras varje dag i en mängd olika kanaler, och väderappar är populära. Den enkla förklaringen till att prognoserna ibland skiljer sig åt mellan olika appar är att en väderprognos blir till i ett antal olika steg. Och i varje steg kan det finnas skillnader i hur prognosen tas fram. Prognosen kan baseras på olika mätdata och hur data bearbetats, liksom vilka vädersymboler man använder.
För att beräkna prognoser används superdatorer där man kör avancerade väderprognosmodeller, och olika aktörer kan använda olika modeller. På SMHI görs alltid en manuell bearbetning och justering av prognosen, innan den publiceras på webben och i appen.
Varför visar väderappar olika?
Fler apputvecklare än SMHI använder våra prognosdata som är tillgängliga på smhi.se, men man bearbetar alltså datan på olika sätt.
SMHI:s app innehåller mer än en automatiskt framtagen ortsprognos, och tack vare att den också innehåller en textprognos från meteorologerna får du en bra bild av vädret och dess osäkerheter. Under sommaren kan du dessutom hålla koll på varenda regnskur med hjälp av radarbilderna i appen.
Vår app har cirka två miljoner användare som tillsammans står för ungefär 300-400 miljoner besök per år.
Text: Josef Runbäck, produktansvarig på SMHI