Frågor & svar
Nyheter

Avsätt tid för lärande

När hjulen rullar allt snabbare blir kompetensutveckling ännu viktigare, både för arbetsgivaren och individen. Tryggheten ligger i den egna kompetensen, och inte i en fast anställning.

Publicerad:

Det livslånga lärandet är mer angeläget än någonsin.

– Rätt kompetensutveckling stärker dig och den verksamhet som du jobbar i. Kanske du vill vässa din expertis eller bredda dig och axla nya arbetsuppgifter, säger Johan Runesson, karriärrådgivare på Naturvetarna.

Greppa tillfället

Han tipsar om att ha en plan och ta ut en kompassriktning. Samtidigt ska man vara öppen för det spontana och greppa tillfället om chansen dyker upp längs vägen. Med en plan menar han att det är lättare att göra genomtänkta val.

Hur ska jag tänka för att stärka min kompetens?

– Ta gärna hjälp av ett externt bollplank för att klargöra vilka drivkrafter och ambitioner du har. Det är lika viktigt att titta utåt. I det ligger att ta del av trender och ny teknik, som digitalisering, AI, gig-ekonomin och annat som kan påverka dig i arbetslivet.

Att innovativa företag satsar på att utveckla sin personal kan inspirerar andra. Till exempel har Google tagit fram en guide till livslångt lärande.

– Sverige står inför en omställning som innebär stora möjligheter, men också utmaningar på arbetsmarknaden. Fler bör arbeta tillsammans och rusta människor i livslångt lärande och de färdigheter som kommer att efterfrågas, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google.

Guiden innehåller tips och ger dig verktyg för kontinuerligt lärande. Några råd är att börja med något lustfyllt och bygga på. Ta hjälp av online-kurser och schemalägg ditt lärande.

En del kompetensutveckling kan man utföra på egen hand utan att det kostar arbetsgivaren en krona, mer än arbetstiden. Men ibland finns också behov av att gå kurser och delta i nätverk.

Hur ska jag argumentera?

– Fokusera aldrig på kostnaden, utan på vad du vill uppnå. Varför behöver du gå kursen eller ingå i nätverket? Vilket värde har det för er verksamhet? Kanske du kan göra en enklare projektplan för hur din kompetensutveckling kan bidra till verksamheten.

Om tiden inte räcker till?

– Tiden får inte vara ett hinder för lärande. Om du ska utveckla dina kompetenser behöver du och din chef gemensamt se till att tid frigörs för det.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera